Draag jij altijd sokken in je schoenen?

Goed, er zijn schoenen waarin sokken dragen echt geen optie is. Een pump met sokken, dat is geen gezicht, en ook in een ballerina of een andere instapper laten we ze meestal achterwege: daar zijn deze schoenen niet voor bedoeld. Maar in vrijwel alle andere schoenen, denk aan sneakers, gympen en laarzen, is het toch wel handig om sokken te dragen. Maar welke sokken kun je dan het best kiezen? En is het echt nodig, ook als je het niet lekker vindt zitten?

Het is je eigen keuze

Of je wel of niet sokken draagt is natuurlijk bovenal je eigen keuze. In sommige soorten schoenen kan het gewoon niet, en is de keuze al voor jou gemaakt, maar verder geldt: het is jouw feestje.

Feit is wel dat sokken ervoor kunnen zorgen dat dat feestje ook een beetje gezellig blijft. Ze hebben namelijk een duidelijke functie, meerdere zelfs, en ze niet dragen kan dan ook vervelende gevolgen hebben. Zeker op een lange dag, of als je veel gaat lopen, zijn sokken echt geen overbodige luxe. Je voeten hebben namelijk de neiging om te zweten. Draag je geen sokken, dan blijft al dat zweet een beetje aan je voeten kleven, of gaat het broeien in je schoenen. Sokken nemen dit zweet juist op, en zorgen ervoor dat het een stuk comfortabeler blijft.

In de winter zorgen sokken er bovendien voor dat je voeten een beetje extra worden geïsoleerd, en het dus wat minder koud krijgen. Ook wel zo fijn, want bevroren tenen, daar zit niemand op te wachten. Zorg er bij schoenen die je vooral in de winter draagt daarom altijd voor dat ze wat ruim vallen, zodat er genoeg ruimte over is voor een paar dikke sokken.

Ze moeten precies goed zitten

Een andere functie van sokken is dat zij blaren helpen voorkomen. Deze ontstaan door wrijving tussen je huid en je schoenen, en kunnen heel vervelend zijn. Het is wel belangrijk dat je goede sokken draagt, liefst zonder naden, want anders kunnen je sokken zelf juist voor blaren zorgen.

Veel mensen vinden het zeker in sneakers niet zo mooi als hun sokken duidelijk zichtbaar zijn. Speciale sneakersokken lossen dat op. Deze komen niet of nauwelijks boven de rand van de schoen uit, en zijn zo goed als onzichtbaar. De perfecte sneakersokken of footies vinden, dat valt echter nog niet mee. Wat je niet wil is dat ze afzakken, en zelfs van je hiel af glijden. Kies daarom voor exemplaren met een goede pasvorm met bijvoorbeeld een siliconen stripje in de hiel. Zo blijven ze goed op hun plek zitten, wel zo comfortabel.

1 reactie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *