Dit moet je weten over zogenaamde compressie sokken

Wanneer je nog nooit eerder hebt gehoord over zogenaamde compressie sokken kan het de moeite meer dan waard zijn om daar nu even verandering in te gaan brengen. Het gaat hierbij meer concreet om zogenaamde therapeutisch elastische kousen welke omwille van verschillende redenen gedragen kunnen worden. Het is bijvoorbeeld zo dat veel mensen de keuze maken om deze sokken dagelijks te dragen terwijl anderen er dan weer voor kiezen om deze te gaan dragen voor of na het sporten. 

Hoe werken compressie sokken eigenlijk?

Voor het bloed in ons lichaam geldt dat ze van onze voeten naar het hart stroomt. Wanneer we joggen, wandelen of hardlopen (dus op het ogenblik dat de spieren samentrekken) kan er worden vastgesteld dat de kuitspieren functioneren als een soort van pomp voor ons lichaam. Met andere woorden, het bloed wordt van de voeten via de aderen terug naar het hart gepompt. 

In de aders zijn kleppen terug te vinden die ervoor zorgen dat het bloed welke naar boven stroomt opnieuw naar beneden weet te stromen. Op het ogenblik dat je langdurig zit of stil blijft staan of wanneer je reist met het vliegtuig of met een trein, bus of auto is er geen sprake van een pompwerking van de kuitspier. Dit heeft als gevolg dat er een inefficiëntie van de bloedcirculatie optreedt. 

Deze inefficiëntie kan een niet onbelangrijke bijdrage leveren aan zwellingen of het ontstaan van vermoeidheid in de benen. Bovendien kan het ook het ontstaan van spataders bevorderen. Compressie sokken dragen kan dit voorkomen. 

Hoe werken compressie sokken dan eigenlijk?

Voor compressie sokken geldt dat ze ervoor zorgen dat er een bepaalde hoeveelheid aan druk kan worden uitgeoefend op het been. Op deze manier kan het bloed eenvoudiger gaan stromen van de voeten naar het hart. De negatieve effecten van langdurig zitten of (stil) staan kunnen hierdoor worden voorkomen. Bij het kopen van dergelijke sokken dien je er wel aandachtig voor te zijn dat er sprake is van verschillende klassen. Het gaat hierbij om:

  • Compressiekousen klasse 1; 
  • Compressiekousen klasse 2:
  • Compressiekousen klasse 3;
  • Compressiekousen klasse 4; 

Het verschil tussen deze verschillende compressie sokken is terug te vinden in de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend op het been. Is het voor jou niet direct duidelijk welke van deze verschillende compressie sokken voor jouw situatie het interessantst is? Bespreek dit dan even met een arts.

Deze sokken kunnen echt geweldig interessant zijn

Het is zo dat er vandaag de dag nog steeds een groot aantal misverstanden bestaan over het gebruik van compressie sokken en dan vooral ook over de voordelen die eraan verbonden zijn. Voor menig aantal mensen geldt met name dat ze het vermoeden hebben dat dergelijke sokken alleen maar interessant zijn voor mensen die reeds een iets oudere leeftijd hebben bereikt. Dat is zeker geen correcte veronderstelling, integendeel. Sterker nog, tegenwoordig kan er worden vastgesteld dat steeds meer jonge mensen gebaat zijn bij het gebruik van dergelijke sokken. Dit niet in het minst omdat ze bijvoorbeeld veelvuldig stilzitten of lange tijd stil moeten staan. Ook voor mensen die (fanatiek) sporten kan het gebruik van dergelijke sokken ontzettend interessant zijn. Toch niet helemaal wat je zoekt? Bekijk dan eens steunkousen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *