Een nieuw bed, een nieuwe matras en dan moet je ook een nieuw hoofdkussen kopen. Hoe maak je een goede keuze? Waar moet je aan denken bij het kiezen van een nieuw hoofdkussen? Belangrijk is wat voor soort slaper je bent: een rugslaper, een zijslaper of een buikslaper. Dat heeft invloed op wat voor soort hoofdkussen je kopen moet. Ook kun je een voorkeur hebben voor een soort materiaal of voor een zacht kussen of een wat steviger kussen. Een zijslaper moet een ander kussen kopen om geen nekklachten of schouderklachten te ontwikkelen. Er zijn speciale hoofdkussens met een wat hogere rand die nog betere ondersteuning geven. Slaap je altijd op je buik, dan heb je juist een dunner kussen nodig. Er zijn zelfs mensen die op hun buik slapen die de voorkeur geven aan helemaal geen kussen.
Een nieuw hoofdkussen kopen is het begin van goed slapen
Wanneer je je hebt verdiept in je eigen slaapstijl en in de soorten kussens die verkrijgbaar zijn kun je een gerichte keuze maken. Kijk ook goed wat voor materiaal je prettig vindt als je een hoofdkussen gaat kopen. Donzen kussens zijn lekker zacht, maar er zijn ook mensen die juist een wat steviger kussen willen. Je komt dan snel uit bij latex of traagschuim. Beide materialen ondersteunen ook perfect je nek en schouders. Ze nemen de vorm aan van je lichaam en voorkomen klachten aan je bovenlichaam door een slechte slaaphouding. Naast een hoofdkussen kopen is ook een goed matras en een goed bed essentieel voor goed slapen. Ook daarin moet je je goed verdiepen, omdat er heel veel keus is. Ook moeten kussen, bed en matras op elkaar afgestemd zijn. Een zacht bed met een hard kussen past bijvoorbeeld niet goed bij elkaar.
Tips voor een goede nachtrust
Je kunt nog zo’n goed matras hebben en een prima hoofdkussen kopen, soms lukt slapen niet. Veel Nederlanders hebben last van chronische slaapproblemen. Je kunt ermee naar de huisarts gaan, maar er zijn ook wat tips die je eerst kunt proberen. Zo is het belangrijk dat je een vast ritme aanhoudt: elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd opstaan. Je lichaam komt dan in een vast slaapritme en dat helpt om in slaap te vallen. Mensen die slecht slapen willen nog wel eens een dutje doen overdag. Toch is het beter om dat niet te doen. Je brengt je lichaam in de war, want het doorbreekt je vaste slaapritme dat juist zo belangrijk is. Daarnaast is het belangrijk dat je ‘s avonds voor het naar bed gaan niet al te actief meer bent en rustig je dag afrondt. Ook het drinken van alcohol of koffie kan ten koste van je slaap gaan.
Hulpmiddeltjes voor een goede nachtrust
Er zijn verschillende soorten huis-tuin-en keukenmiddeltjes die net dat extra zetje kunnen geven om je goed te laten slapen, los van een goed hoofdkussen kopen. Melk met honing is er zo één, maar ook valeriaan is een bekend rustgevend kruid. Je kunt er thee van zetten. Ook kamillethee is een klassieker. Ga echter niet zelf experimenteren met melatonine. Dat kan je hele slaap huishouding in de war brengen. Bij ernstige slapeloosheid is het sowieso beter om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hij of zij kan je verder helpen en gerichte adviezen geven.
Leave a Reply